Jelita człowieka są naturalnym środowiskiem dla ogromnej liczby różnorodnych mikroorganizmów, takich jak bakterie, wirusy oraz grzyby, określanych wspólna nazwą mikrobioty jelitowej.
Mikrobiota ma olbrzymi potencjał enzymatyczny i metaboliczny. Wpływa zarówno na nasze zdrowie fizyczne jak i psychiczne.
Brak właściwej równowagi w skolonizowanych przez bakterie jelitach, wpływa na niską odporność na zachorowania, zaburzenia psychiczne w tym lęki i depresję. To tu m.in. wydziela się serotonina – tak istotna dla stabilności nastroju i stanu emocji.

Codzienna dostawa bakterii do jelit
Ekosystem w naszych jelitach pełni funkcję immunologiczną, która pozwala zachować nam zdrowie i cieszyć się dobrą jakością życia.
Codziennie podczas jedzenia dostarczamy jelitom kolejnej porcji bakterii, pasożytów i wirusów. Dzięki limfocytom B i T, makrofagom, granulocytom obojętnochłonnym i komórkom tucznym, organizm ma siłę na zwalczanie patogenów, zachowując w ten sposób zdrowie i witalność.
Ten złożony biosystem codziennie podlega zmianom, oddziałuje również na organy i narządy nie będące częścią układu pokarmowego.
Wpływ na skład mikrobioty jelitowej w danym momencie mają wiek, dieta, warunki życia, przyjmowane leki, stres (w tym poziom kortyzolu) czy stopień aktywności fizycznej – wszystkie te czynniki odgrywają istotną rolę.
Mikrobiota i pierwszy krzyk – rośniemy razem
Badania dotyczące początku kształtowania się mikroflory jelitowej pokazują, że wpływ maja już pierwsze momenty życia dziecka, takie jak poród (naturalny lub cesarskie cięcie), a także sposób karmienia (mleko matki lub mleko sztuczne).
Jeśli mamy problemy z odpornością, a wszystkie dotychczasowe działania, które miały poprawić i wspomagać odporność są nieskuteczne, pomimo przyjmowania witaminy D, spożywania zbilansowanej diety, zawierającej produkty superfoods (np.awokado, jarmuż), prowadzenia aktywności fizycznej i stosowania innych środków zaradczych, zwróćmy uwagę na jelita i ich kolonizatorów, przebadajmy się.
Brak właściwych, prozdrowotnych bakterii jelitowych, a tym samym przerosty bakterii potencjalnie chorobotwórczych mogą przyczynić się do istotnych zaburzeń , w tym złej odpowiedzi immunologicznej.
Mikrobiota jelitowa ma wiele funkcji:
- Pobudza pracę układu immunologicznego
- Wytwarza prozdrowotne metabolity i witaminy z grupy B i K,
- Reguluje i wspiera perystaltykę
- Pobudza trawienie – w składzie są istotne enzymy, ułatwiające proces rozkładu spożywanych pokarmów
- Hamuje wzrost mikroorganizmów patogennych
- Regeneruje nabłonek jelita poprzez produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.
Flora jelitowa jest zróżnicowana terytorialnie
Mikroflora jelitowa wykazuje tez zróżnicowanie geograficzne, inną mają mieszkańcy Polski, a inną spożywający w dużych ilościach owoce morza Japończycy, czy też mieszkańcy obszarów arktycznych, z dużą ilością tłuszczu pochodzenia zwierzęcego w diecie.
To co jemy, czy jesteśmy aktywni fizycznie, jak radzimy sobie ze stresem – wszystko to ma wpływ na ciągle zmieniającą się florę bakteryjną.
Dzięki współczesnym metodom mamy wgląd nie tylko w skład, ale i w funkcje bakterii jelitowych.

Co możemy zrobić?
Jak polepszyć ekosystem w brzuchu?
- stosowanie probiotykłów i prebiotyków,
- właściwa dieta, bogata w brakujące szczepy bakteryjne, w tym spożywanie kiszonek.
- Ostatecznym rozwiązaniem jest przeszczep flory bakteryjnej. Pierwszy raz w Polsce przeszczep mikrobioty jelitowej został wykonany w 2012r .
Kto może być dawcą flory bakteryjnej?
Na podstawie szczegółowego wywiadu rodzinnego, uzyskuje się informacje o występowaniu chorób autoimmunizacyjnych, metabolicznych oraz nowotworowych do drugiego pokolenia wstecz.
Na trzy miesiące przed pobraniem mikrobioty jelitowej dawca nie przyjmować antybiotyków i oczywiście być w momencie pobrania w dobrym stanie zdrowia ogólnego, w tym posiadać masę ciała w granicach określonej normy, jakakolwiek otyłość dyskwalifikuje możliwość przekazania mikrobioty.