owoc awokado
Fot. Pixabay

Awokado ma supermoc – w tym zielonym owocu, odpowiedniku naszej gruszki, zawarte jest całe mnóstwo składników odżywczych.  Od swojego pomarszczonego wyglądu  nazywany jest „gruszką aligatora”.

owoce awokado
Fot. Pixabay

Awokado to przedstawiciel SuperFoods

Należy do grupy produktów, które nieprzetworzone, odznaczają się wysoką wartością zdrowotną, czyli do SuperFoods.

Jako przedstawiciel SuperŻwyności obok żurawiny, orzechów, karczocha i jarmużu , ma bardzo korzystny wpływ na organizm człowieka. Niezależnie, czy uprawia się go metodą przemysłową czy w tradycyjnych gospodarstwach, nie przyswaja pestycydów, jest owocem bardzo czystym. Należy do egzotycznych bio-produktów.  

Wadą hodowli tego SuperOwocu jest to, że plantacje awokado wymagają dużego zużycia wody, która jest dobrem deficytowym, szczególnie w miejscami półpustynnej Hiszpanii- czołowym eksporterze awokado.

Rosnący popyt na SuperFood niesie za sobą  problem wycinania lasów, naturalnie porastających tereny Ameryki Środkowej pod kolejne plantacje wiecznie zielonych drzew awokado. Ma to bardzo szkodliwy wpływ na pierwotne ekosystemy.

Eksport awokado jest bardzo opłacalny, do tego stopnia ,że jest to intratny interes dla kartelów narkotykowych, które walczą między sobą o przejmowanie plantacji.

Awokado pochodzi z rejonów Ameryki Południowej i Środkowej, hodowany w południowo-środkowym Meksyku, był od zawsze podstawowym składnikiem diety Azteków, traktowanym także jako afrodyzjak.

Miał swoje miejsce w medycynie naturalnej, korę i liście rośliny wykorzystywano między innymi w leczeniu gorączki i chorób kobiecych.

Jest popularnym owocem w kuchniach na całym świecie, prostym w zastosowaniu i w kulinarnej obróbce. W Stanach Zjednoczonych to produkt niemal kultowy. Wiele afrykańskich plemion, żyjących w strefie równikowej im podrównikowej,  stosuje lekko  posolone awokado  jako podstawowe źródło tłuszczy.

Modna ostatnio dieta keto, oparta jest między innymi na zwiększonym spożyciu awokado.

Doborowy skład kwasów tłuszczowych doskonale wpływa na stan naszej skóry, odporność, polepsza pracę mózgu i koncentrację.

Awokado wykorzystuje się w przemyśle kosmetycznym, jest produktem bazowym dla wielu kosmetyków. Olej z awokado jest wyjątkowo przyjazny dla każdego typu skóry, działa odżywczo, regenerująco i tonizująco.

 

Jakie dobre składniki ma awokado?

Awokado zawiera w sobie cały ładunek różnych witamin, przeciwutleniaczy i wymiataczy wolnych rodników, takich jak witamina C, E i A. Działają one przeciwstarzeniowo i zapobiegają powstawaniu procesów nowotworowych. W awokado odnajdziemy także witaminy z grupy B, które wspierają pracę układu nerwowego.  Spektrum witaminy B ma dobroczynny wpływ na mózg i poziom serotoniny.

Regularne spożywanie awokado wspiera pracę układu odpornościowego i zapobiega osteoporozie, znajdziemy w nim wapń, żelazo, magnez, potas, sód i cynk.

Miąższ awokado zawiera tylko niewielką ilość cukrów prostych, za to całe mnóstwo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Jest kaloryczne, szybko daje uczucie sytości.  Obecne w owocu jednonienasycone kwasy tłuszczowe sprzyjają procesom metabolicznym odpowiadającym za utrzymanie prawidłowej wagi ciała, więc nie musimy się martwić o to, że przytyjemy. Dzięki obecności kwasu oleinowego, spożycie awokado pomaga w obniżeniu stężenia cholesterolu we krwi.

Awokado zawiera potas (więcej jest niż w bananach),  który reguluje ciśnienie krwi oraz napięcie mięśni, korzystnie wpływa na pracę serca i układ nerwowy. Działa przeciwmiażdżycowo.

Cechuje się korzystną dla organizmu proporcją nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, co zwiększa przyswajalność likopenu z pomidorów, dlatego tez dobrym pomysłem jest łączenie awokado z pomidorem.

Awokado wspomaga terapie nowotworowe, gdyż szybko regeneruje wyniszczone organizmy, oraz pozytywnie wpływa na pracę obciążonej chemią wątroby.

Jest doskonałym składnikiem diety przyszłych matek, bowiem zawarty w miąższu kwas foliowy korzystnie wpływa na rozwój dziecka w łonie matki.

SuperŻywność
Fot. Pixabay

Wszystkie części awokado są jadalne, nawet pestka

Pestka też jest jadalna, można ją mielić i będzie wspaniałym źródłem błonnika.

Rozdrobnione pestki awokado mogą posłużyć jako naturalny barwnik dla bawełnianych i lnianych tkanin, np. dziecięcych chust-nosidełek.

Awokado możemy uprawiać w doniczkach, może wraz z nadejściem wiosny, pomyślimy o własnej bio-plantacji?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here