Fot. Piqsels

Superfoods, czyli naturalna, nieprzetworzona żywność,  bogata w składniki mające dobroczynny wpływ na nasz organizm. To najwięksi bohaterowie dobrze zbilansowanej diety, którzy dają solidne wsparcie w budowaniu odporności i sił każdego organizmu.

lista superfoods
Fot. Piqsels

5 kulinarnych hitów superfoods:

1.Fioletowe warzywa w kuchni

 

Zgodnie z zaleceniami dietetyków, w naszym jadłospisie powinien pojawiać się kolor fioletowy. Dlaczego?

Produkty o tej barwie są przede wszystkim bogate w antocyjany, czyli naturalne barwniki wspomagające układ krążenia oraz działające przeciwzapalnie.

Jedzenie fioletowych „darów natury” poprawia kondycję naszego mózgu, co przekłada się na lepszą pamięć i koncentrację. To również produkty o bogatej zawartości przeciwutleniaczy.

Warto poznać zasadę – im ciemniejszy kolor warzywa lub owocu, tym więcej antyoksydantów. Wśród fioletowych warzyw warto polecić bakłażana, jarmuż, szparagi, kapustę, cebulę bądź mniej znanego fioletowego kalafiora lub kukurydzę.

Wybierajmy też owoce borówki, jeżyny, czarnej porzeczki bądź aronii, jak i ciemne winogrona.

 

2. Pestki arbuza i inne supernasiona

Nasiona cieszą się nieprzerwanie rosnącą popularnością, jako zdrowy i smaczny dodatek do naszej diety.

Niekwestionowanym hitem są obecnie nasiona chia (czyli nasiona szałwii hiszpańskiej), wyróżniające się wysoką zawartością kwasów omega-3, antyoksydantów oraz błonnika.

Coraz bardziej doceniamy też nasiona słonecznika, sezamu, czy dyni, które są bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze.

Polecane są pestki arbuza. – bogate w magnez, żelazo, cynki i witaminy z grupy B, obniżają ciśnienie krwi, wspomagają walkę z chorobami układu oddechowego oraz działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie.

 

3. Glony morskie

Kuchnia azjatycka coraz śmielej wkracza na polskie stoły, a wraz z nią produkty charakterystyczne dla jej poszczególnych regionów.

Glony stanowią źródło witamin i składników mineralnych, antyoksydantów oraz kwasów z grupy omega 3.

Dobrą informacją dla osób dbających o linię może być też fakt, że wodorosty są niskokaloryczne, a jednocześnie zapewniają na długo uczucie sytości.

Glony morskie można dodawać do warzywno-owocowych koktajlów, sałatek, zup, czy też do potraw z ryżu lub kaszy. Do najpopularniejszych wodorostów należą w naszym kraju: nori, kombu oraz wakame.

superfoods na co dzień
Fot. Piqsels

4. Kurkuma

Kurkuma to przyprawa znana na całym świecie od tysiącleci, stosowano ją już w czasach starożytnych. Wraz z modą na kuchnię hinduską podbiła też polskie stoły.

Zwłaszcza, że dzięki zawartości kurkuminoidów jest skutecznym narzędziem w walce z nowotworami, jak również wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego, np. wspomagając oczyszczanie naszego organizmu z toksyn.

Kurkumę stosuje się też w kosmetyce sprzyja likwidacji przebarwień i zmarszczek. Kurkumą  możemy przyprawiać nią zupy, sosy i sałatki.

Dobrym pomysłem jest wzbogacenie kurkumą smaku mięsa, ryżu lub jajek.

Można ją dodawać do napojów, np. mleka kokosowego i  jako „złote mleko” wypijać przed snem, co ułatwi zasypianie.

Co ciekawe, warto łączyć ją z pieprzem lub papryką, jako że w tej formie nasz organizm przyswoi kurkumę o wiele szybciej.

 

5. Kiszonki, czyli bogactwo probiotyków

Żywność fermentowana nie jest niczym nowym w polskiej kuchni, za to na Zachodzie dopiero od niedawna kiszonki zaczynają bić rekordy popularności.

Kiszonki to przede wszystkim bogactwo probiotyków mających nieoceniony wpływ na nasz układ pokarmowy, ale i oddechowy.

Pozytywnie wpływają także na pracę mózgu i koncentrację.

Wśród żywności fermentowanej, po którą warto sięgać na co dzień, możemy wymienić kiszoną kapustę lub ogórki, jak również jogurty, kefiry i bardziej orientalną kombuczę.

Najzdrowsze są przetwory domowe, pozbawione środków służących przyspieszeniu procesów fermentacji.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here