niedobor i nadmiar witaminy d
Fot. Shutterstock

Wystarczy 10-15 minut dziennie, aby dostarczyć organizmowi właściwą ilość witaminy D. Witamina D tak naprawę jest hormonem, wytwarzanym pod wpływem ekspozycji naskórka na promieniowanie UV B.

W naszej strefie klimatycznej, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, musi być dostarczana wraz z pożywieniem.

prpdukty bogate w witamine d
Fot. Shutterstock

5-10 mikrogramów dziennie

– tyle powinniśmy mieć zapewnione

Styczeń i luty to miesiące, w których zapasy witaminy D, zgromadzone w organizmie przez okres wiosenno-letni są najmniejsze.

Istnieją też opinie, że o ile dbamy w sposób wystarczający o spacery i ekspozycję ciała na Słońce, to zmagazynowana witamina D pozwala na utrzymanie stałego poziomu przez cały rok. I nie ma wówczas potrzeby, aby dodatkowo dostarczać jej na przykład w formie tabletek. A nadmiary są zawsze szkodliwe.

W okresie dojrzewania, zapotrzebowanie gwałtownie rośnie z uwagi na rozwój kośćca.

Proces wytwarzania witaminy D zaczyna się w komórkach skóry, gdzie występująca tam substancja cholesterolowa pod wpływem promieni słonecznych, przekształca się w prowitaminę D3, a dalej pod wpływem temperatury w cholekalcyferol (dojrzała postać D3). W  tym procesie powstają też inne związki, które chronią organizm przed hiperwitaminozą D. Witamina D3 dostarczana jest następnie do krwi za pomocą nośników białka.

Witamina D jest także wchłaniana z pożywienia przez ścianki jelita. Bogate w witaminę D są ryby takie jak : makrele,śledzie, pstrągi , również wątroba, masło i jaja. Mleko krowie nie zawiera tej witaminy, jest ona dodawana z tranu w mleczarniach.

 

Nadmiary tez sa szkodliwe

Nadmiar witaminy w organizmie może pojawić się na skutek niewłaściwej suplementacji, przyjmowania witaminy D zakupionej w aptekach, bez lekarskiej kontroli. Prowadzi do osadzania się wapnia w tkankach miękkich (serce, płuca, nerki, naczynia krwionośne) w postaci złogów.

Ciekawostką jest mechanizm obronny naszych organizmów przed hiperwitaminozą, podczas procesu wytwarzania witaminy D pod wpływem oddziaływania promieni UV, opalona skóra zawiera nieaktywne produkty świetlne (np.w lumisteryn) wykształcone z substratu cholesterolu. Zadaniem tych produktów jest zakłócenie procesu syntezy witaminy D podczas zbyt intensywnych kąpieli słonecznych.

aktywnosc fiz a witamina d
Fot. Pixabay

Jaka jest rola witaminy D?

Nadrzędnymi zadaniami witaminy D są: wchłanianie wapnia z jelit, również wzbogacanie kości i zębów w sole wapnia. Wzmacnia i stabilizuje układ kostny, poprzez regulację gospodarki fosforanowej. Wapń jest przekaźnikiem bodźców nerwowych w komórkach mózgowych i nerwowych.

Wpływa zatem na przenoszenie informacji do mięśni, koordynując ich pracę i dając im siłę, przekazuje hormony, czynniki wzrostu oraz neuroprzekaźniki. Przy prawidłowej ilości witaminy D, jesteśmy spokojniejsi i weselsi, mniej depresyjni, bo nasz układ serotoninowy funkcjonuje prawidłowo.

Jesteśmy mniej podatni na infekcje, witamina D poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego.

Symptomy niedoboru/braku witaminy D to krótkowzroczność, osłabienie mięśni, zwiększona pobudliwość  nerwowo-mięśniowa (skurcze, drętwienie), powiększone stawy kolanowe, kostek i dłoni, wypadanie zębów, ropnie zębów, stany poirytowania, dolegliwości nerwicowe, bezsenność, pesymizm, stany depresyjne. Należy wówczas zasięgnąć opinii lekarskiej (internista, endokrynolog) i przygotować się na badanie stężenia witaminy D we krwi.

W USA niektóre z produktów żywnościowych, takie jak płatki śniadaniowe, mleko i jogurty czy margaryna s wzbogacane w witaminę D.

Witamina D najlepiej przyswaja się w tłuszczach. W Polsce można kupić margarynę wyposażona w dodatek witaminy D.

Warto przyjrzeć się sobie pod koniec okresu zimowego i ponaprawiać trochę, a tymczasem ..byle do wiosny, do Słońca.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here