jelita drugi mózg
Fot. Piqsels

Jelita człowieka są naturalnym środowiskiem dla ogromnej liczby różnorodnych mikroorganizmów, takich jak bakterie, wirusy oraz grzyby, określanych wspólna nazwą mikrobioty jelitowej.

Mikrobiota ma olbrzymi potencjał enzymatyczny i metaboliczny. Wpływa zarówno na nasze zdrowie fizyczne jak i psychiczne.

Brak właściwej równowagi w skolonizowanych przez bakterie jelitach, wpływa na niską odporność na zachorowania, zaburzenia psychiczne w tym lęki i depresję.  To tu m.in. wydziela się serotonina – tak istotna dla stabilności nastroju i stanu emocji.  

 

bakterie jelitowe
Fot. Piqsels

Codzienna dostawa bakterii do jelit

Ekosystem w naszych jelitach pełni funkcję immunologiczną, która pozwala zachować nam zdrowie i cieszyć się dobrą jakością życia.

Codziennie podczas jedzenia dostarczamy jelitom kolejnej porcji bakterii, pasożytów i wirusów. Dzięki limfocytom B i T, makrofagom, granulocytom obojętnochłonnym i komórkom tucznym, organizm ma siłę na zwalczanie patogenów,  zachowując w ten sposób zdrowie i witalność.

Ten złożony biosystem codziennie podlega zmianom, oddziałuje również na organy i narządy nie będące częścią układu pokarmowego.

Wpływ na skład mikrobioty jelitowej w danym momencie mają wiek, dieta, warunki życia, przyjmowane leki, stres (w tym poziom kortyzolu) czy stopień aktywności fizycznej –  wszystkie te czynniki odgrywają istotną rolę.

 

Mikrobiota i pierwszy krzyk – rośniemy razem

Badania dotyczące początku kształtowania się mikroflory jelitowej pokazują, że wpływ maja już pierwsze momenty życia dziecka, takie jak poród  (naturalny lub cesarskie cięcie), a także sposób karmienia (mleko matki lub mleko sztuczne).

Jeśli mamy problemy z odpornością, a wszystkie dotychczasowe działania, które miały poprawić i wspomagać odporność są nieskuteczne, pomimo przyjmowania witaminy D, spożywania zbilansowanej diety, zawierającej produkty superfoods (np.awokado, jarmuż), prowadzenia aktywności fizycznej i stosowania innych środków zaradczych, zwróćmy uwagę na jelita i ich kolonizatorów, przebadajmy się.

Brak właściwych, prozdrowotnych bakterii jelitowych, a tym samym przerosty bakterii potencjalnie chorobotwórczych mogą przyczynić się do istotnych zaburzeń , w tym złej odpowiedzi immunologicznej.

Mikrobiota jelitowa ma wiele funkcji:

  • Pobudza pracę układu immunologicznego
  • Wytwarza prozdrowotne metabolity i witaminy z grupy B i K,
  • Reguluje i wspiera perystaltykę
  • Pobudza trawienie – w składzie są istotne enzymy, ułatwiające proces rozkładu spożywanych pokarmów
  • Hamuje wzrost mikroorganizmów patogennych
  • Regeneruje nabłonek jelita poprzez produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

 

Flora jelitowa jest zróżnicowana terytorialnie

Mikroflora jelitowa wykazuje tez zróżnicowanie geograficzne, inną mają mieszkańcy Polski, a inną spożywający w dużych ilościach owoce morza Japończycy, czy też mieszkańcy obszarów arktycznych, z dużą ilością tłuszczu pochodzenia zwierzęcego w diecie.

To co jemy, czy jesteśmy aktywni fizycznie, jak radzimy sobie ze stresem –  wszystko to ma wpływ na ciągle zmieniającą się florę bakteryjną.

Dzięki współczesnym metodom mamy wgląd nie tylko w skład, ale i w funkcje bakterii jelitowych.

jak wspierać florę jelitową
fot. Piqsels

Co możemy zrobić?  

Jak polepszyć ekosystem w brzuchu?

  • stosowanie probiotykłów i prebiotyków,
  • właściwa dieta, bogata w brakujące szczepy bakteryjne, w tym spożywanie kiszonek.
  • Ostatecznym rozwiązaniem jest przeszczep flory bakteryjnej. Pierwszy raz w Polsce przeszczep mikrobioty jelitowej został wykonany w 2012r .

 

Kto może być dawcą flory bakteryjnej?

Na podstawie szczegółowego wywiadu rodzinnego, uzyskuje się informacje o występowaniu chorób autoimmunizacyjnych, metabolicznych oraz nowotworowych do drugiego pokolenia wstecz.

Na trzy miesiące przed pobraniem mikrobioty jelitowej dawca nie przyjmować  antybiotyków i oczywiście być w momencie pobrania w dobrym stanie zdrowia ogólnego, w tym posiadać masę ciała w granicach określonej normy, jakakolwiek otyłość dyskwalifikuje możliwość przekazania mikrobioty.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here