Kawa jest po ropie naftowej najczęściej sprzedawanym produktem. Chociaż ludzie generalnie dzielą się na herbaciarzy i kawoszy, to wstając rano większość z nas „dobudza się” sięgając po filiżankę aromatycznej kawy.

W niemal każdej kulturze na świecie obecna jest kawa. Na śniadanie piją ją Włosi, Hiszpanie maczają w niej churrosy a Francuzi croissanta.
Zwolennicy kuchni według Pięciu Przemian, gotują ją z kardamonem, miodem, imbirem i z cynamonem.
Trudno byłoby znaleźć kogoś, kto choć raz w życiu nie próbował aromatycznej kawy.
Jak głosi tureckie przysłowie: Kawa powinna być czarna jak trucizna, mocna jak śmierć i słodka jak miłość.
Co wiemy na temat kawy?
- Słowo „kawa” wywodzi się z arabskiego kaweh, które znaczy „siła, wigor”.
- Kofeina powoduje, że mózg łatwiej i częściej wyławia słowa o pozytywnym wydźwięku, co sprawia, że po wypiciu kawy czujemy się szczęśliwsi, serotonina krąży.
- Zapach kawy potrafi aktywować w mózgu neuroprzekaźniki, które pomagają zmniejszyć skutki niewyspania.
- 4 filiżanki kawy wypijane codziennie minimalizują ryzyko powstania kamicy żółciowej oraz marskości wątroby.
- Kawosze rzadziej zapadają na choroby neurologiczne, jak Parkinson czy Alzheimer.
- Kofeina sprzyja odchudzaniu – obniża apetyt, przyspiesza zużycie kalorii i ogólne procesy metabolizmu w organizmie, zaś w połączeniu ze zbilansowaną dietą oraz aktywnymi ćwiczeniami, zwiększa szanse pokonania nadwagi o 20proc. Biegacze mają jeszcze większe osiągnięcia w tym zakresie.
- Filiżanka kawy bez cukru nie zawiera kalorii, natomiast mieści powyżej 300 antyoksydantów, które „zatrzymają się” w naszym organizmie na cały miesiąc. Zwiększając spożycie antyoksydantów, wpływamy pozytywnie na odporność organizmu.
- Kofeina jest na liście zakazanych substancji przez Międzynarodowy Komitet Olimpijski. Jeżeli w moczu sportowca zostanie wykryte stężenie kofeiny większe niż 12 mikrogramów na litr, zostaje on dyskwalifikowany.
- Najdroższa kawa na świecie to luwak. 1 kg kosztuje około 1000 Euro. Otrzymuje się ten gatunek w nietypowy sposób. Łaskun – zwierze żyjące w Indonezji zjada jedynie owoce kawy najlepszej jakości. Pozyskuje się je od tego zwierzęcia, a dokładnie z jego odchodów, o tym gdy jego żołądku uległy już wstępnemu trawieniu, potem myje i wypala.
- Jakiś czas temu na świecie pojawił się niezwykle ciekawy rodzaj sztuki. Nazywa się Latte art i polega na ozdabianiu powierzchni kawy niesamowitymi, niekiedy bardzo skomplikowanymi obrazkami.

Ciekawostki historyczne o kawie
- W starożytnej Turcji pan młody podczas ceremonii zaślubin składał przysięgę, że jego żonom nigdy w życiu nie zabraknie kawy.
- W okresie baroku w Anglii picie kawy było zabronione, gdyż Karol II Stuart postanowił wydać rozkaz zamknięcia kawiarni. Uważał on, że przesiadujący w niej ludzie spiskują przeciwko niemu.
- Na terenie Prus w 1785 wybuchł tak zwany „bunt kawowy”, ponieważ picie aromatycznego naparu zarezerwowane było wyłącznie dla duchowieństwa, szlachty oraz urzędników.
- Pierwsza kawiarnia w Paryżu powstała w 1689 roku i nosiła nazwę „Procope” jej właścicielem był sprzedawca lemoniady François Procope.
- We Włoszech kawa pojawiła się w 1615 roku. Natomiast w 1720 roku w Wenecji na Placu Świętego Marka zostały otwarte dwie kawiarnie: pierwsza – “Florian”, była często odwiedzana przez Casanovę, Goethego, Rubinsteina oraz druga – “Guardi” do której lubili „zaglądać” Byron i Liszt.
- Ludwig Van Beethoven był wielkim fanem kawy. Przed każdym przyrządzaniem kawy odliczał dokładnie 60 ziaren kawy na każdą filiżankę.
- Vincent van Gogh, który uwielbiał kawę i wierzył, że wspomaga ona jego kreatywność, mawiał: „Próbowałem wyrazić pogląd, że kawiarnia to miejsce, w którym człowiek może popaść w ruinę, oszaleć lub popełnić przestępstwo.”