Jakie potrawy smakują nam najlepiej? Okazuje się, że kwaśne. To smak, który często obecny jest w naszej kuchni i to jego też szukamy w restauracjach.
Gdy idziemy do restauracji, to najczęściej wybieramy lokal, który serwuje dania włoskie, potrawy polskie są zaraz na drugim miejscu. Kwaśny bigos, kwaśny żur to podstawa dla restauratorów.
![kwaśnica kwaśny zur](https://www.citeam.pl/wp-content/uploads/2020/04/kwaśny4.jpg)
Nie boimy się próbować nowych produktów. Jeśli tylko coś nowego się pojawia do degustacji, zawsze dajemy szansę.
Kto jeszcze lubi kwaśno zjeść?
W innych krajach słowiańskich nie stroni się od smaku kwaśnego, rosyjska solijanka wbrew swojej nazwie jest właśnie kwaśna, a smak ten pochodzi od kiszonych ogórków -jednego z bazowych składników tej pożywnej zupy.
Na Ukrainie kiszone jabłuszka i kiszone pomidory, to punkt honoru niemal każdej wytrawnej gospodyni domu.
Który kraj jest słodki?
Dla Francuzek zjedzone przed południem słodkie śniadanie z croissantem i z dżemem jest obowiązkowym rytuałem, podobnie jak słodki deser po głównym posiłku. Gdzie tkwi sekret ich rewelacyjnego wyglądu? Dywagować można w nieskończoność- na pewno nie mają zwyczaju podjadania między posiłkami. Francja jest po prostu słodka.
Gdzie je się słone i bardzo słone potrawy?
We wszystkich krajach skandynawskich króluje słony smak, wzbogacony fermentacją. Dominują ryby, najlepiej ...sfermentowane.
W Norwegii rakfisk – sfermentowany pstrąg, jego szwedzkim odpowiednikiem jest kiszony śledź – surströmming. Ryby poddaje się długiej fermentacji do momentu, aż uzyskają formę łatwej do rozsmarowania na pieczywie pasty.
Co słychać daleko za Oceanem? – Argentyńczycy i ich wyjątkowa wołowina. Gdy grillują mięso, to jest ono tak obsypane solą, że wygląda jak panierowane. Musi być słono i jeszcze raz słono. Sól sypana jest bez umiaru.
Gorzkie piwo albo sok z cytrusów
U naszych zachodnich sąsiadów – w Niemczech, tradycja picia piwa jest świętością, podobnie jak piłka nożna.
Piwnych narodów jest wiele – Belgowie, Holendrzy,Anglicy, Irlandczycy i Amerykanie, ale prawo do tytułu „najwierniejszych konsumentów” mają właśnie Niemcy.
Piwo na śniadanie, a do tego kiełbaska , to zwyczaj nie tylko młodych ludzi, starsze panie też chętnie rozpoczynają tak swój dzień.
To właśnie w Niemczech, w opactwie Weihenstephan mieści się najstarszy browar w Europie, którego tradycja sięga 725 roku. Niemcy dzielą się na część północną, gdzie królują lagery, piwa dolnej fermentacji, i południe z dominacja piw pszenicznych. Na Oktoberfest, festiwalu piwa, różnice te zacierają się, a sam trunek leje się strumieniami.
We Włoszech dzień rozpocznie gorzki smak. Włosi, którzy uwielbiają jeść obfite kolacje, z reguły nie spieszą się do śniadania, wolą rozbudzać się powoli, najlepiej sokiem z cytrusów.
![pięty smak umami](https://www.citeam.pl/wp-content/uploads/2020/04/kwaśno2.jpg)
Azjatycka kuchnia to smak umami
Został jeszcze piąty smak, odkryty 100 lat temu przez profesora chemii Kikunae Ikeda badającego wodorosty kombu.
Umami z japońskiego słowa “umai” oznacza pyszny. Jest to smak mięsny – aminokwasowy, bardzo ceniony w kuchniach azjatyckich.
Umami są oczywiście sushi a także dashi – japoński bulion, chiński sos sojowy i wietnamski sos rybny.
Chcemy mieć wszystkie smaki w jednym daniu?
Jasne, że tak – od przybytku głowa nie boli, tylko brzuch, a to minie.
Tajska kuchnia ma w sobie to coś – subtelną umiejętność łączenia wszystkich smaków jednocześnie – na przykład w Massaman curry – słodko-kwaśnym daniu, które przygotowuje się z kurczaka, cebuli, ziemniaków, pasty massaman curry, mleka kokosowego i przypraw.
Całość urozmaicona jest smakiem z trawy cytrynowej oraz prażonymi fistaszkami – witaj w imperium smaków.