typowe dania kuchni portugalskiej
Fot. Piqsels

Po włoskim wieczorze z Cacio e pepe w roli głównej, kolejną inspiracją może być bogata, aromatyczna kuchnia portugalska. Co o niej wiemy?

Silny wpływ na dania kuchni portugalskiej ma kuchnia śródziemnomorska, obfitująca w owoce morza, od chrupiących sardynek począwszy, kończąc na suszonym i solonym dorszu.  Ale nie tylko, atlantyckie sąsiedztwo przynosi nieskończoną ilość kulinarnych doznań.

Znana z owoców morza, przypraw i oliwy z oliwek, kuchnia portugalska opiera się głównie na bogactwie Oceanu Atlantyckiego i produktach uprawianych lokalnie.

Podróż przez Portugalię, jest podróżą przez dania z ośmiorniczek, zup na bazie fasoli i mięsa oraz kanapek francesinha, wypełnionych chorizo ​​

W Lizbonie, stolicy Portugalii, w niemal każdym sklepiku można podziwiać wąskie tusze bacalhau, czyli dorsza, pływające w oliwie z oliwek.  To symbol Portugalii, nie mniej ważny jak kogut.

Na śniadanie najlepiej pójść do kawiarni, ciastkarni (pastalarii) albo cukiernii (confeitarii). Dostaniemy tu rogalik, tosty lub kanapkę z szynką. Tosty możemy dostać także z pieczywa razowego albo żytniego –tosta mista com  pao caseiro lub com pao integral.

 

Cataplana de marisco

Pochodząca z Algarve cataplana de marisco to uczta z owoców morza. Danie bierze swoją nazwę od miedzianej patelni, w której jest przyrządzone – kataplana, patelnia, która otwiera się i zamyka jak małże.

To mieszanka cebuli, czosnku i pomidorów, małży, krewetek i chorizo, duszonych w białym winie. W czasie jedzenia nasze kubki smakowe przemieszczają się do bram raju, czyli tam, gdzie jest bosko.

talerz sardynek danie
Fot. Piqsels

Sardinhas assadas

Talerz świeżo grillowanych sardynek (sardinhas assadas) to typowy lekki, portugalski posiłek. Pieczone lub z grilla, spotkamy je wszędzie, wzdłuż całego wybrzeża Algarve. Przyprawione posypką z grubej soli morskiej.

Postępujemy z nimi jak Portugalczycy – jemy je  w całości.

W Lizbonie sardynki doczekały się swojego festiwalu podczas Święta Świętego Antoniego – corocznego wydarzenia.

dania kuchni portugalskiej
Fot. Piqsels

Cozido à portuguesa

To inaczej tradycyjny gulasz. Chociaż składniki często się zmieniają, w zależności od części Portugalii, w której są przyrządzone, jest to zasadniczo półmisek gotowanych mięs, kiełbas i warzyw.

W północno-wschodniej Portugalii cozido przepełnia farinheira (kiełbasa panierowana), morcela (kaszanka) i alheira (kiełbasa rodzaj portugalskiej kiełbasy z mięsa innego niż wieprzowina np. cielęciny, drobiu lub królika), natomiast na południu cozido można znaleźć z kurczakiem, jagnięciną, ziemniakami i świeżymi liśćmi mięty.

 

Arroz de tamboril

Tamboril to po portugalsku żabnica i chociaż nie jest tak popularny jak bacalhau (dorsz), jest tak samo wszechobecny w kuchni tego kraju.

Przysmakiem są kawałki tej pysznej, białej ryby zmieszanej z gulaszem pomidorowym posypanym czosnkiem, laurem i ryżem, który wchłania nadmiar wilgoci.

Jest podobny do risotto i najczęściej zjemy go w nadmorskich miejscowościach w całym kraju.

 

A co dla łasuchów?

Najlepszym cukierniczym wyrobem (który można jeść w ilościach nieograniczonych)są babeczki z kremem pasteis de Nata, a także serwoe ciastka z Sintry (queijadas de Sintra) i bolo de anjo (czyli anielskie ciasto ze słodką masą na wierzchu).

 

Kuchnia dostępna cenowo

Kuchnia portugalska jest smaczna, urozmaicona i całkiem niedroga jak na polską kieszeń.

W kawiarniach i w restauracjach skromny posiłek to koszt 5-6 euro, a w wersji na bogato około 20 euro. Porcje są dosyć obfite, każdy się naje.

Co trzeba uwzględnić? Czas oczekiwania, im się nie spieszy, nigdzie, nam pozostaje wpasować się do rytmu portugalskiego dnia.

A póki jesteśmy jeszcze w domach, kuchnia portugalska może dać nam smakowite inspiracje godne każdego, najwybredniejszego podniebienia.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here