Dieta bez laktozy – na czym polega?

0
488

Osoby zmagające się z nietolerancją laktozy muszą, niestety, całkowicie zrezygnować z jej obecności w swojej codziennej diecie. Oznacza to wykreślenie z jadłospisu wszelkich tradycyjnych mlecznych produktów, takich jak mleko, śmietana czy jogurt. Jednak problemy z trawieniem laktozy nie muszą wiązać się z całkowitą rezygnacją z nabiału – wystarczy zdecydować się na produkty bez laktozy, by móc nadal cieszyć się ulubionymi potrawami.

Nabiał – co to jest?

Czym tak właściwie jest nabiał? Nabiał to nic innego, jak mleko i przetwory mleczne, czyli takie produkty, które zostały wykonane z mleka. Do tejże grupy zaliczane są różne rodzaje mleka – zarówno krowie, kozie, jak i owcze – a także i produkty mleczne, czyli między innymi śmietana, jogurt, kefir, ser i inne fermentowane produkty. Większość produktów tego rodzaju można spożywać samodzielnie bądź zastosować jako dodatek do dań czy napojów, które można spożywać o każdej porze dnia – na śniadanie, obiad, kolację czy podwieczorek, a także i drugie śniadanie. Co ważne, nabiał często stosuje się również do sosów i deserów.

Wartości odżywcze nabiału

Niestety, trudno całkowicie zrezygnować z produktów z laktozą – produkty mleczne łatwo znaleźć w ogromnej ilości potraw. Ponadto mleko, jak i jego przetwory, są bogate w wiele cennych składników odżywczych, które to są niezbędne w diecie każdego człowieka. Nabiał stanowi znakomite źródło witamin, minerałów, a także białka, tłuszczu i, oczywiście, laktozy. Jednak kiedy występuje dość popularna nietolerancja ostatniego wymienionego elementu – należy zrezygnować z produktów mlecznych i postawić na takie rozwiązanie jak dieta bez laktozy i produkty bez laktozy, takie jak między innymi mleko bez laktozy, serek wiejski i twaróg bez laktozy, jogurty wegańskie czy kokosowe, słodycze bez laktozy, śmietana bez laktozy (także bita śmietana), lody bez laktozy. Warto zauważyć, że w odpowiednich sklepach można znaleźć również pieczywo bez laktozy, a także gotowe dania w słoikach oraz sosy bez tego składnika.

Czym jest laktoza?

Co to jest tak właściwie ta laktoza? To jeden ze składników mleka, który określa się mianem cukru mlecznego. To właśnie obecność laktozy w mleku sprawia, że ma ono słodkawy smak i dodaje energii po wypiciu. Składa się ona z dwucukrów prostych, czyli galaktozy oraz glukozy. Należy zauważyć, że laktoza jest ważnym elementem pokarmu, ponieważ umożliwia na poprawne oraz szybkie wchłanianie wapnia. Osoby, który jej nie tolerują i są zmuszone wybierać mleko bez laktozy, po spożyciu produktów z laktozą mają bóle brzucha, wzdęcia, gazy, zmagają się również z przelewaniem się w jelitach, a czasami i z biegunką oraz złym samopoczuciem. Jednak artykuły bez laktozy nie dostarczają organizmowi odpowiedniej ilości wapnia – należy o tym pamiętać i uzupełnić ten składnik za pomocą innego produktu. Wapń można znaleźć w płatkach owsianych, soi, orzechach, szpinaku, fasoli, nasionach czy włoskiej kapuście.

Produkty bez laktozy sklep

Gdzie można zakupić produkty bez laktozy? Sklep BIO Organic Market miejsce, gdzie można zamówić najwyższej jakości produkty spożywcze pozbawione laktozy, między innymi mleko, napoje roślinne, masło, słodycze, sosy, desery, a także dania gotowe w słoikach. Nietolerancja laktozy nie musi oznaczać, że trzeba diametralnie zmieniać swoje przyzwyczajenia żywieniowe, dziś wystarczy jedynie wybrać odpowiednie produkty w sklepie, aby jeść nabiał samodzielnie lub by móc przygotować desery, naleśniki czy płatki śniadaniowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here