Maliny, truskawki, borówki, arbuz – latem stragany aż uginają się od tych darów natury. Sezonowość to niezwykle ważny aspekt zdrowej diety. To właśnie teraz powinniśmy korzystać z bomby witaminowej w postaci bogatych w antyoksydanty i mikroelementy warzywa i owoce lata. Dlaczego jeszcze warto sięgać po sezonowe warzywa i owoce? Już tłumaczymy!
Z tekstu dowiesz się:
- dlaczego warto jeść owoce sezonowe,
- jak często po nie sięgać,
- jak jeść sezonowo, gdy brakuje Ci czasu.
Lato to idealny czas na rozpoczęcie zdrowej diety – możemy korzystać z bogactwa lokalnych owoców sezonowych bez wydawania na nie fortuny! Jeżeli zastanawiasz się, czy jedzenie truskawek i szparagów każdego dnia to aby na pewno dobry pomysł, zaraz rozwiejemy Twoje wątpliwości.
Dlaczego warto jeść sezonowe owoce?
Odżywianie się zgodnie z porami roku to najlepsza inwestycja w zdrowie. Warzywa i owoce są przecież najzdrowsze właśnie w sezonie, ponieważ nie wymagają transportu z odległych krańców świata. Lokalne owoce i warzywa są dużo świeższe i nie tracą wartości odżywczych.
Jeżeli masz wątpliwości, kiedy przypada sezon na dane produkty, możesz sprawdzić to w kalendarzu sezonowości warzyw i owoców.
Co dobrego kryją sezonowe warzywa i owoce?
Co kryje w sobie soczysty miąższ owoców lata? Sprawdźmy.
- Truskawki – są bardzo bogate w witaminę C – ich szklanka pokrywa aż 120% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę! Są w nich także pektyny, które pobudzą pracę Twoich jelit. Ponieważ zawierają niewiele węglowodanów, doskonale sprawdzą się nawet na diecie less carb.
- Borówki amerykańskie – sezonowe owoce bogate w garbniki i antocyjany, które są silnymi antyoksydantami. Te pyszne owoce zawierają zaledwie 52 kcal w100 g!
- Arbuz – kto go nie lubi? Ze względu na wysoką zawartość wody (aż 90%!) rewelacyjnie nawadnia w upalne dni. Zawiera dużo likopenu, który blokuje powstawanie wolnych rodników.
Na uwagę zasługują również sezonowe warzywa.
- Bób – sezon na to warzywo strączkowe zaczyna się w czerwcu i trwa jedynie 3 miesiące, dlatego warto jeść je, póki jest dostępne. Ma dużo białka, dlatego będzie świetną alternatywą dla mięsnych posiłków.
- Szparagi – niskokaloryczne źródło kwasu foliowego oraz inuliny – prebiotyku, który karmi pożyteczne bakterie w jelicie cienkim. Pięknie się prezentują i można je przygotować w bardzo prosty sposób!
- Rabarbar – to warzywo, które znamy głównie ze słodkich wypieków i kompotów gotowanych przez nasze babcie. Bogaty w witaminy A, C i E, a także potas i kwas foliowy, będzie ciekawym dodatkiem do porannych racuszków.
Jak korzystać z sezonu na owoce?
Jeżeli do tej pory zastanawiałeś się, jak się zdrowo odżywiać, odpowiedź jest prosta. Po prostu pamiętaj, aby w codziennym menu uwzględniać sezonowe warzywa i owoce. Będą one o wiele lepszym wyborem niż przetworzone przekąski czy słodycze. Kalendarz owoców sprzyja nam właśnie teraz!
Szklanka truskawek do porannej owsianki, sałatka z bobem na lunch i szparagi do jajecznicy na kolację? Z sezonowymi warzywami i owocami naprawdę trudno przesadzić! Jeżeli jesteś na diecie redukcyjnej, to Twoimi sprzymierzeńcami będą zarówno owoce, jak i warzywa – zawierają one dużą ilość błonnika, dzięki któremu będziesz syty przez wiele godzin.
Jak się zdrowo odżywiać, gdy brakuje Ci czasu?
Chciałbyś korzystać z bogactwa sezonowych owoców i warzyw, ale zwyczajnie brakuje Ci czasu na odwiedzanie lokalnego targu lub nie wiesz, w jaki sposób wkomponować je do swojej codziennej diety? Z pomocą przychodzi catering NTFY! Nasza dieta pudełkowa bazuje na lokalnych produktach sezonowych.
Jeżeli do tej pory kojarzyłeś cateringi dietetyczne z nudnymi posiłkami, to czeka Cię miłe zaskoczenie – nasi dietetycy i kucharze dbają o to, aby każde pudełko zawierało bogactwo sezonowych owoców i warzyw. Dzięki temu nie będziesz się nudził, a Twój organizm otrzyma wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
Tym, co wyróżnia NTFY na tle innych cateringów dietetycznych, jest to, że wcale nie musisz decydować się na jeden sztywny plan żywieniowy. Zapomnij o dietach pudełkowych, które Ci nie smakują – to Ty wybierasz z bogatej oferty naszych posiłków. Zapomnij o monotonnych dietach: w ramach wybranej przez siebie opcji każdego dnia możesz wybierać spośród 15, 20 lub nawet 25 posiłków! Z pewnością znajdziesz w nich moc świeżych warzyw i owoców.
Ryż na mleku z rodzynkami, cynamonem, płatkami migdałów i sosem truskawkowym? Malinowe ptasie mleczko? A może szejk truskawkowo-czekoladowy? Dietetycy i kucharze NTFY zadbają o to, abyś nie przegapił sezonu na owoce i warzywa!