Najlepsze kawy świata

Wiele Polek i Polaków to prawdziwi degustatorzy i smakosze kawy, którzy sięgają po swoje ulubione gatunki i odmiany. Wiele osób nie potrafi wyobrazić sobie dnia bez intensywnego aromatu kawy. Zapach tego popularnego trunku jest wysoce pociągający, a dla wielu osób stanowi główny powód, by rankiem opuścić swoje łóżko. Ponieważ rodzaj kawy ma olbrzymi wpływ na jej właściwości smakowe (i nie tylko) warto zwrócić uwagę na miejsce pochodzenia oraz markę. Które dokładnie odmiany kawy warto wybrać? Choć jest to sprawą bardzo indywidualna, poniżej przedstawiamy garść praktycznych informacji i porad dotyczących wyboru i zakupu kawy. Dowiesz się skąd pochodzą najsmaczniejsze odmiany oraz z czego wynika różnica w smaku pomiędzy nimi. 

Ziarna kawy wysokiej klasy – czyli jakie? 

Co ma największy wpływ na jakość ziaren kawy, a tym samym na uzyskiwany za ich pomocą płyn? Przede wszystkim miejsce, w którym były uprawiane. Zgodnie z powszechną (i całkowicie słuszną) opinią, najlepsze odmiany kawy pochodzą przede wszystkim z terenów: Kolumbii, Kostaryki, Brazylii, Gwatemali, Etiopii i Indii. Hodowane tam odmiany są dostępne w polskich sklepach internetowych i stacjonarnych – szczególnie tych sprofilowanych pod kątem kawowego asortymentu. 

Na aromat kawy ma wpływ także sposób jej uprawy oraz przetwarzania na następnych etapach produkcji. Kluczowy jest między innymi sposób wypalania ziaren kawy, który w wielu regionach przeprowadzany jest w sposób tradycyjny i unikatowy dla danego plantatora. Z tych powodów różnicowanie w smakach poszczególnych kaw jest bardzo duże. 

Jak znaleźć kawę dobrej jakości? 

Wybierając kawy pochodzące z egzotycznych zakątków świata, warto zwrócić uwagę na ich odmianę, popularność wśród konsumentów oraz przynależność do klasy premium. Jest to o tyle ważne, że każda odmiana kawy jest klasyfikowana na podstawie wyglądu (i innych cech) jej ziaren. Im wyższe noty uzyskają ziarna, tym lepszej jakości będzie uzyskany z nich wywar. Najlepiej wypadają oczywiście ziarna klasy premium, których powłoka, struktura oraz rozmiar prezentują się najbardziej atrakcyjnie. 

By aromat kawy był maksymalnie zadowalający i sycący, warto wybierać produkty świeże. Świeżo palona kawa posiada intensywny, zachwycający aromat, który przenika Twoje kubki smakowe do samych podstaw oraz intensywnie pobudza cały organizm. Egzotyczne kawy mielone to również dobry pomysł, jednak warto pamiętać, że uzyskany za ich pomocą płyn będzie nieco słabszy w smaku i mniej intensywny w oddziaływaniu. 

Dlatego polecamy sięgać przede wszystkim po egzotyczne kawy ziarniste, które należy samodzielnie zmielić we własnym miejscu zamieszkania. Dużą zaletą tego wyboru jest także fakt, że kawy ziarniste zachowują swój oryginalny i unikatowy aromat dłużej, nie tracąc go nawet po wielu tygodniach od otwarcia opakowania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here